Rekordlave ulykkestall - trafikkopplæring virker!
87 mennesker mistet livet på norske veier i 2021. Det er rekordlave tall! Statens vegvesen tror hovedårsaken er bedre føreropplæring.
- De unge som tar lappen i dag har en helt annen føreropplæring enn det jeg hadde, sier Guro Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen til NRK.
For nå har trenden snudd. Det er vesentlig færre unge som dør i trafikken nå enn tidligere. Utviklingen er ikke like god blant de eldre, men tallene går også nedover der. Menn er overrepresentert.
Paradigmeskifte med ny læreplan i 2005
Den nye Læreplanen for opplæring ble innført i 2005, og har lagt et godt grunnlag for den trafikkopplæringen vi ser i dag. Elevens kunnskaper, ferdigheter og holdninger, samt motivasjon og vilje til å ta riktige valg, er temaer det blir lagt stor vekt på gjennom hele opplæringen.
- Opplæringsløpet gir nå mye større rom for modning og refleksjon, som gjør de ferske sjåførene langt bedre rustet til å ta gode og trafikksikre valg, sier Øyvind Årbogen, fagkonsulent i Norges Trafikkskoleforbund.
Flere og flere trafikklærere har også toårig universitetsutdannelse som trafikklærer, og gjennom det tilegnet seg moderne undervisningskvaliteter som kommer elevene til gode. Det legges også vekt på mengdetrening på riktig tidspunkt, og et godt samarbeid mellom elev, ledsager og trafikklærer.
Store forventninger til neste generasjons rollemodeller
Dette er andre året i nyere tid at vi kommer under 100 omkomne i trafikken. Likevel er det fortsatt et stykke igjen til Nullvisjonen er en realitet, og ingen grunn til å hvile på laurbærene ennå.
- Vårt felles mål er Nullvisjonen. Det er det overordnede målet enhver trafikklærer jobber mot. Nå ser vi frem til at de unge, når de selv blir foreldre, blir gode forbilder for sine unge, håpefulle. Da vil vi kanskje få et enda tydeligere bilde av hvordan dagens læreplan bidrar til Nullvisjonen, sier Årbogen.
2021-tallene er noe over målkurven som er satt som ambisjon, med maksimalt 350 drepte og hardt skadde på norske veier, hvorav maksimalt 50 drepte, innen 2030.
Rekordmange tar førerkort
Og det er grunn til fremtidsoptimisme! Vegdirektør Ingrid Dahl Hovland bekrefter til Aftenposten at andelen 18-20-åringer som består førerprøven, er høy, og trekker frem lang føreropplæring som en viktig årsak. De unge stiller godt forberedt når de skal kjøre opp, og de er gode sjåfører.
I tillegg viser tall fra Statens vegvesen at det er flere som tar førerkort nå enn noen gang!
149.957 nordmenn tok førerprøven i 2021. Det er rekord. I 2020 var antallet 127.709, i 2019 139.397.
Økningen gjelder alle typer førerkort. Selv oppkjøring til førerkort for traktor økte fra 2275 i 2020 til 2881 i 2021.
10 prosent flere 18-åringer tok lappen i 2021 enn i 2020.
Vi blir bedre og bedre sjåfører på veien. Ikke minst gjelder dette ungdom mellom 18 og 20 år.
Andelen bilkjøring øker på bekostning av kollektivtrafikken. En viktig forklaring her er pandemien og reiserestriksjonene.
- Behovet for å kjøre bil har kanskje blitt enda tydeligere for mange de siste to årene. Moderne kjøretøy har også ny teknologi som stadig stiller nye krav til både sjåfører og trafikkskolebransjen. Her må bransjen ligge i forkant og til enhver tid tilby relevant opplæring, slik at ulykkesstatistikken fortsetter å gå riktig vei, sier Årbogen.
Artikkelen er skrevet av representanter fra Norges trafikkskoleforbund